بسم الله الرحمن الرحیم
ومُرْهم بالسکوت … والمُزاوَرة،
سلام… ذهنم حسابی مشغول پیدا کردن خصیصههای امام هادی از مطلب الهام دلداده1 بود.. و از شما چه پنهان سخت دلتنگ همه بچه های باشگاه هستم و بودم… از سارا که مکه است تا عروسی الهه که نشد بیایم تا هادیِ زهرا سهرابی که جوانترین عضو باشگاهه تا دیدن زایران عرفه ی حرم سرتاسر نور اباعبدالله تا… دنبال یک مطلب عیدانه میگشتم که این حدیث را پیدا کردم
بسم الله الرحمن الرحیم
یا عبدالعظیم!
أبلغْ عنّی أولیائی السلامَ وقل لهم: أن لا یجعلوا للشیطان على أنفسهم سبیلاً، ومُرْهم بالصدق فی الحدیث وأداء الأمانة، ومُرْهم بالسکوت وترک الجدال فیما لا یَعْنیهم، وإقبالِ بعضهم على بعض والمُزاوَرة، فإنّ ذلک قربة إلیّ. ولا یشغلوا أنفسهم بتمزیق بعضهم بعضاً، فإنّی آلیتُ على نفسی أنّه مَن فعل ذلک وأسخط ولیّاً من أولیائی دعوتُ الله لِیعذّبه فی الدنیا أشدّ العذاب، وکان فی الآخرة من الخاسرین. وعرِّفْهم أنّ الله قد غفر لمحسنهم، وتجاوز عن مسیئهم، إلاّ مَن أشرک به أو آذى ولیّاً من أولیائی أو أضمر له سوءً، فإنّ الله لا یغفر له حتّى یرجع عنه، فإنْ رجع وإلاّ نُزع رُوح الإیمان عن قلبه، وخرج عن ولایتی، ولم یکن له نصیب فی ولایتنا، وأعوذ بالله من ذلک. اختصاص، شیخ مفید، صفحه 241
ای عبدالعظیم! سلام گرم مرا به دوستدارانم برسان و به آنان بگو: در دلهای خویش برای شیطان راهی نگشایند.
و آنان را به راستگویی در گفتار و ادای امانت دعوت کن و به سکوت و ترک جدال در کارهای بیهوده و به رفت و آمد با یکدیگر و رابطه گرم و دوستانه با هم فراخوان، که این کار باعث تقرب است.
دوستان ما نباید خود عزیزشان را به دشمنی با یکدیگر تلف کنند. من با خود عهد کردهام که هر کس مرتکب اینگونه امور شود یا به یکی از دوستانم و رهروانم خشم کند و به او آسیب رساند از خدا بخواهم که او را به سختترین کیفر دنیوی مجازات کند و در آخرت نیز اینگونه افراد از زیانکاران خواهند بود.
به دوستان ما توجه ده که خدا نیکوکردارانِ آنان را مورد بخشایش خویش قرار داده و بدکاران آنان را جز، آنهایی که بدو شرک ورزند و یا یکی از دوستان ما را برنجانند و یا در دل نسبت به آنان کینه بپرورند، همه را مورد عفو قرار خواهد داد اما از آن سه گروه نخواهد گذشت و آنان را مورد بخشایش خویش قرار نخواهد داد.
جز اینکه از نیت خود بازگردند و اگر از این اندیشه و عمل زشت خویش بازگردند، مورد آمرزش خواهند بود اما اگر همچنان باقی باشند، خداوند روح ایمان را برای همیشه از دل آنان خارج ساخته و از ولایت ما نیز بیرون خواهد برد و از دوستی ما اهل بیت(ع) نیز بی بهره خواهند بود و من از این لغزشها به خدا پناه می برم.
در این روایت عبدالعظیم حسنی از ابوالحسن الرضا(ع) روایت میکند. امّا از آنجایی که روایت وی از حضرت رضا (ع)، به خصوص چنین روایتی که جنبه نصیحتی دارد، متناسب با سنّ او نیست به احتمال بسیار زیاد، منظور ابوالحسن ثالث امام هادی(ع) است. اطلاق الرضا به هر کدام از امامان(ع) از اواخر دوره حاکمیّت بنیامیّه رواج پیدا کرد و قیام کنندگان علیه حاکمیت هم به الرضا من آل محمد دعوت میکردند. از اینرو، بعید نیست که الرضا در این روایت لقب نباشد بلکه وصف عامی باشد که بر همه ائمه دلالت میکند و یا آنکه در سند، تصحیف به وجود آمده، ناسخان به اجتهاد خود تعبیر الرضا را افزوده اند و روایت از ابوالحسن الثالث است و یا ابوالحسن ابن الرضا بوده، که باز هم بر امام هادی اطلاق میشد؛ چون ابن الرضا(ع) بر فرزندان با واسطه امام رضا(ع)2
صرف نظر از اینکه پیام از امام رضای رئوف است یا امام هادی علیه السلام من از امر به سکوت و مزاوره خیلی متاثر شدم… خیلی خوب بود اگر فرصت دیدار بیشتر فراهم میشد حتی اگر قرار باشد با هم سکوت کنیم… باید با هم باشیم
و کاش این دعا مستجاب میشد که راههای نفوذ شیطان به خودهایمان مسدود می شد…
جایی به نقل از عارف كامل، مرحوم آيةاللهالعظمي شاهآبادي، استاد اخلاق و عرفان امام خميني (قدسسرّه) خواندم که فرمودند: دعوت خداوند به يكي از سه زبان است: لسان قال، لسان حال، لسان استعداد… دعاي به لسان استعداد، اَخفيالدّعوات… و بر طبق نظام كلّ است و مستجاب خواهد شد و ممتنع است كه در دار وجود، ظهور نكند3…
دعا به لسان استعداد شاید یعنی خواستن چیزی که همه شرایط تحققش فراهم شده…گاهی آدم چیزی دلش میخواد که برای نزول فیض و رحمت تحققش هیچ ظرفیتی آماده نکرده… من اینجور موقعها مثل همه بچه های ضعیف مامان بابامو صدا میکنم… وقتی شیطون اذیتم میکنه بهش میگم… به مامان بابام میگما…
اللَّهُمَّ َ صَلِّ عَلَى وَلِيِّ أَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ وَ الْعَدْلِ الْمُنْتَظَرِ و أَيِّدْهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ ـ اللَّهُمَّ أَعِزَّهُ ـ وَ انْصُرْهُ ـ وَ انْصُرْهُ نَصْراً عَزِيزاً ـ وَ اجْعَلْ لَهُ مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَاناً نَصِيراً.
- انگار هر سال بیش از قبل گره میخوریم به این نام، به این نور… به حرفهای جناب چیتچیان فکر میکنم از خصیصههای هر معصوم؛ نه تنها شخص امام هادی بلکه ضرورت وجود این شخصیت… امام هادی شبکهای تشکیل دادند از شیعیان…
- بحارالأنوار، ج 50، ح3، پاورقی دوم.
- شَذَرات المعارف، ص56، معرفت 64، 66،67