بسم الله الرحمن الرحیم
وَ أَعِدُّواْ لَهُم مَّا اسْتَطَعْتُم مِّن قُوَّةٍ وَ مِن رِّبَاطِ الْخَيْلِ تُرْهِبُونَ بِهِ عَدُوَّ اللَّهِ وَ عَدُوَّكُمْ وَ ءَاخَرِينَ مِن دُونِهِمْ لَا تَعْلَمُونَهُمُ اللَّهُ يَعْلَمُهُمْ وَ مَا تُنفِقُواْ مِن شىَْءٍ فىِ سَبِيلِ اللَّهِ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ وَ أَنتُمْ لَا تُظْلَمُونَ(60)سوره مبارکه أنفال
و هر چه در توان دارید، از اسب ها و نیروی آماده بسیج کنید؛ تا با این(تدارکات) دشمن خدا و دشمن خودتان و (دشمنان) دیکری را جز این ها- که شما نمی شناسیدشان و خدا آنان را می شناسد- بترسانید.و هر چیزی در راه خدا خرج کنید، پاداشش به خود شما بازگردانیده می شود و بر شما ستم نخواهد رفت.
آیه شریف فوق؛
1. بیانی عام، خطاب به همه مسلمین دارد.
2.كلمه” اعداد” به معناى تهيه كردن چيزى است تا انسان با آن چيز، به هدف ديگرىكه دارد برسد؛كه اگر قبلا آن را تهيه نديده بود ،به مطلوب خود نمىرسيد. مانند فراهم آوردن هيزم و كبريت براى تهيه آتش.
3.كلمه” قوة” به معناى هر چيزى است كه با وجودش كار معينى از كارها ممكن مىگردد، مثلا در جهاد به معناى هر چيزى است كه جنگ و دفاع با آن امكان پذير است…
3. جهاد به معناى بذل جهد و كوشش در دفع دشمن است و بيشتر بر مدافعه به جنگ اطلاق مىشود و ليكن گاهى به طور مجاز توسعه داده مىشود به طورى كه شامل دفع هر چيزى كه ممكن است شرى به آدمى برساند مىشود. و پیامبراسلام(صلی…. علیه و آله و سلّم) این نوع جهاد را جهاد اکبر نامیدند.
4. تهیه و تدارک هر آنچه در مبارزه با دشمن(شیطان، نفس اماره، ….) به آن احتیاج دارد و خواهد داشت. هر آنچه دشمن یا هر مانعی که سر راهت هست؛ بالفعل دارد و یا امکان تهیه اش را دارد.
5. موانع بر حسب آسیب و زیانشان، درجه بندی می شوند. از شرایط نامناسب محیطی، اجتماعی تا… .
6. پس باید شرایط را به درستی بررسی کند تا در این جهاد دست خالی نباشد. وقتی می خواهم به پدر و مادر و نزدیکان و اطرافیان، نیکی کنم و نمی توانم … وقتی… و خیلی وقتی های دیگر؛ همه به من هشدار می دهند که دست خالی هستی.
7. حال این تجهیز شدن خود نیاز به راهنما و مربی دارد. هر اشتباه می تواند… جبران ناپذیر باشد!
8. و منظور از” آخَرِينَ مِنْ دُونِهِمْ لا تَعْلَمُونَهُمُ: ديگران است كه در مقابل اولين قرار می گیرد. و آن افرادى هستند كه مؤمنين از دشمنى آنان بى خبرند، و منظور از” اولين” آن افرادى هستند كه مؤمنين ايشان را به دشمنى خدا و دشمنى خودشان مىشناسند.
4. مقيد به قيد (در راه خدا) بودن، به خوبى عموميت آن را می رساند ،كاری که در راه خدا انجام شود .
7. و هر آنچه در این راه به کار برده و از دست دهید، ضایع نشده و به کسی ظلم نمی شود.
8. و جمله” وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ شَيْءٍ فِي سَبِيلِ اللَّهِ …” از جملاتی که می فرماید” وَ ما تُنْفِقُوا مِنْ خَيْرٍ يُوَفَّ إِلَيْكُمْ” عمومىتر است، چون” خير” بيشتر به مال گفته مىشود، و جان را شامل نمىگردد. بخلاف آيه مورد بحث كه فرمود:” هر چيزى كه انفاق كنيد”.
(با نگاهی به تفسیر المیزان، ج 9، صص 153-151/ ج14، ص583)
التماس دعا
|