بسم الله الرحمن الرحیم 

وَقَضَیْنَا إِلَى بَنِی إِسْرَائِیلَ فِی الْکِتَابِ لَتُفْسِدُنَّ فِی الأَرْضِ مَرَّتَیْنِ وَلَتَعْلُنَّ عُلُوًّا کَبِیرًا

(سوره اسرا، آیه ۴ )

ما به بنى اسرائیل در کتاب (تورات) اعلام کردیم که دو بار در زمین فساد خواهید کرد، و برترى جویى بزرگى خواهید نمود.

*

در زبان شیرین عربی، برای تاکید فعل، یک “ن” به آخر فعل اضافه می کنند.

مثلاً ضرب : زد

ضربَن : کتک سختی زد

و هنگامی که خیلی روی فعل تاکید کنند، از “ن + تشدید” استفاده می کنند. به این تاکید، نون تاکید ثقیله می گویند. در آیه شریفه بالا، افعال فسد و تعل نون تاکید ثقیله گرفته اند.

تُفْسِدُنَّ : یعنی فساد عمیقی می کنید.

تَعْلُنَّ : به شدت دنبال برتری جویی هستید.

اما این پیش بینی یا قضای خداوند، هرگز به معنای جبر نیست، یعنی خداوند متعال بنی اسراییل را مجبور به فساد نکرده، بلکه امکانات برایشان فراهم شده و خودشان فساد می کنند.

فَإِذَا جَآءَ وَعْدُ أُولَىٰهُمَا بَعَثْنَا عَلَیْکُمْ عِبَادًۭا لَّنَآ أُو۟لِى بَأْسٍۢ شَدِیدٍۢ فَجَاسُوا۟ خِلَٰلَ ٱلدِّیَارِ ۚ وَکَانَ وَعْدًۭا مَّفْعُولًۭا

(سوره اسرا، آیه ۵ )

هنگامی که نخستین وعده فرا رسد، گروهی از بندگان پیکارجوی خود را بر ضدّ شما میانگیزیم (تا شما را سخت در هم کوبند؛ حتی برای به دست آوردن مجرمان)، خانه‌ها را جستجو می‌کنند؛ و این وعده‌ای است قطعی!

*

هنگام وعده اولی، خداوند بندگانش را ضد این فساد برمی انگیزد.

ترکیب عِبَادًۭا لَّنَآ از زیبا ترین ترکیبات قرآن است. کسانی که با فساد بنی اسراییل برانگیخته شده اند، عبادًا لنا هستند…

ثُمَّ رَدَدْنَا لَکُمُ ٱلْکَرَّهَ عَلَیْهِمْ وَأَمْدَدْنَٰکُم بِأَمْوَٰلٍۢ وَبَنِینَ وَجَعَلْنَٰکُمْ أَکْثَرَ نَفِیرًا

(سوره اسرا، آیه ۶ )

پس [از چندى‌] دوباره شما را بر آنان چیره مى‌کنیم و شما را با اموال و پسران یارى مى‌دهیم و [تعداد] نفرات شما را بیشتر مى‌گردانیم.

*

تمکن مالی بنی اسراییل هم بعد از سرکوب شدن مرتبه اول، از پیش بینی های خداوند است.

اینجا بعد از فساد مرتبه اول بود. قوی می شوند، نفرات جنگی پیدا می کنند، اموالشان زیاد می شود و دوباره بعد از مدتی فساد می کنند.

جالب اینجا است که زمان پیامبر، بنی اسراییل (نسبت به زرتشتیان ایران و مسیحیان روم) چندان متمکن نبودند، اما خداوند از تمکن و فساد آنان در آینده سخن گفته است.

إِنْ أَحْسَنتُمْ أَحْسَنتُمْ لِأَنفُسِکُمْ ۖ وَإِنْ أَسَأْتُمْ فَلَهَا ۚ فَإِذَا جَآءَ وَعْدُ ٱلْءَاخِرَهِ لِیَسُۥٓـُٔوا۟ وُجُوهَکُمْ وَلِیَدْخُلُوا۟ ٱلْمَسْجِدَ کَمَا دَخَلُوهُ أَوَّلَ مَرَّهٍۢ وَلِیُتَبِّرُوا۟ مَا عَلَوْا۟ تَتْبِیرًا

(سوره اسرا، آیه ۷ )

اگر نیکی کنید، به خودتان نیکی می‌کنید؛ و اگر بدی کنید باز هم به خود می‌کنید. و هنگامی که وعده دوم فرا رسد، (آنچنان دشمن بر شما سخت خواهد گرفت که) آثار غم و اندوه در صورتهایتان ظاهر می‌شود؛ و داخل مسجد (الاقصی) می‌شوند همان گونه که بار اول وارد شدند؛ و آنچه را زیر سلطه خود می‌گیرند، در هم می‌کوبند.

*

ظاهرا در زمانی زندگی می کنیم که فساد مرتبه دوم شان (با تشکیل اسراییل) شروع شده. واقعاً هم متمکن شده اند و تجهیزات جنگی و اطلاعاتی عجیبی هم دارند. اما این آیه نهایت دلگرمی است. که روزی قدس را آزاد خواهیم کرد! و پیروز خواهیم شد و در هم خواهیم کوبیدشان . . .

فهرست مطالب